美国Florida International University李涛教授来访

2010年8月27日,美国Florida International University著名学者李涛教授来我实验室参观并进行了交流座谈。

上午十点,李涛教授来到实验室,与实验室同学交谈。李涛教授活跃的思维,轻松诙谐的言语让大家纷纷感到亲切并受益良多。李涛与同学了进行了轻松愉快的聊天,了解了同学们各自的研究领域和实验室目前的工作,并对大家研究工作中的难点给出了宝贵的建议。

李涛教授与同学们热情交谈

座谈期间,陈恩红教授向李涛教授介绍了实验室近来的工作和研究方向。在肯定和赞赏了实验室的工作后,李涛教授介绍了国外近来的一些研究工作与热点。李涛教授也详细介绍了他的研究工作,包括矩阵分解,聚类,数据库与检索,桌面帮助系统等,机器学习的一些内容。李涛博士也说到了国外科研与国内的一些不同,并向大家介绍了Florida International University的一些情况。最后,座谈在轻松幽默的气氛中结束。

陈恩红教授介绍实验室工作

附录

Dr. Tao Li个人简历:

Dr Tao Li is currently an associate professor in the School of Computer Science, Florida International University. He received his Ph.D. in computer science from the Department of Computer Science, University of Rochester in 2004.

Dr Tao Li's research explores two related topics on learning from data---how to efficiently discover useful patterns and how to effectively retrieve information. The interests lie broadly in data mining and machine learning studying both the algorithmic and application issues. The algorithmic aspects involve developing new scalable, efficient and interactive algorithms that can handle very large databases. The underlying techniques studied include clustering, classification, semi-supervised learning, similarity and temporal pattern discovery. The application issues focus on actual implementation and usage of the algorithms on a variety of real applications with different characteristics including bioinformatics, text mining, music information retrieval and event mining for computer system management.

Awards

• NSF Career Award, 2006-2011
  • Excellence in Student Mentoring Award, School of Computing and Information Sciences, Florida International University, 2009
  • Excellence in Research Award, Florida International University, 2009